Nordlandsjekta Gjertrud

Historien bak Gjertruds Venner

«Gjertruds venner» er en frivillig, ideell forening, stifta i 2008. Medlemmene i foreningen kommer i hovedsak fra Hemnes og Rana. Vi har ansvar for drift og vedlikehold av båten, og har som visjon å jobbe mot at «Gjertrud av Rana» skal bli et varig historisk minnesmerke og en levende ressurs for enkeltindivider og lokalsamfunn. Vi ønsker også å bringe videre til kommende generasjoner kunnskap og interesse for nordnorsk kystkultur.

FAKTA OM «GJERTRUD AV RANA»
Det finnes ikke lenger noen originale 1700-talls jekter som seiler langs kysten vår. Nordlandsjekta «Gjertrud av Rana» er den eneste kopien, i sin størrelse, som er i bruk i dag.

Den fantastiske historien om Gjertrud startet for nesten 40 år siden, da radioreparatøren Gunnar Bjørnvik, som kommer fra ei gammel båtbyggerslekt, fikk den litt uvanlige idéen at han skulle bygge ei jekt. Han baserte utformingen på gamle og ufullstendige tegninger, samt modeller av gamle båter som befinner seg forskjellige steder i landet. Spesielt viktig var modellen som henger i Træna kirke, en modell av en klinkbygd vaterbordsjekt, opprinnelig sjøsatt på 1700 tallet her på Helgeland.

Det skulle ta mange år før jekta kunne pløye bølgene langs kysten, og stevne inn fjordene her i distriktet. Bare hugging, kjøring og saging av materialer og innsamling av røtter fra egen skog tok over ti år. Men seint på 90-tallet sto båten klar i fjæra i Bjynnbærvika sør for Mo i Rana, og med god hjelp fra familie og venner fikk Gunnar endelig sjøsatt sitt livsverk i 2002. Da hadde planleggingen og arbeidet pågått i 27 år!

Takket være en manns visjon og konas og familiens tålmodighet er en viktig bit av Helgelands historie rekonstruert. Rigget med råseil, er «Gjertrud av Rana» blitt selve bildet på kystfarten i gammel tid, en tidsmaskin. Ombord er det mulig å kjenne på tjærelukta og la fantasien fjerne årene mellom oss og tiden da jektene brakte last og impulser fra fjerne og ukjente steder.

Jekta, på ca. 40 fot, ligger i havn på Hemnesberget. Det å drifte en slik båt er en stor oppgave for eieren Gunnar alene, derfor blir den tatt vare på av «Gjertruds venner». For å sikre jekta for fremtiden, er det planer om å bygge en egen museumsbrygge for henne, såframt økonomien tillater det. Med omsorg og dugnadstimer vil «Gjertruds venner» gjøre alt for at «Gjertrud av Rana» skal få et langt og rikt liv, til glede for alle som ønsker å bli kjent med henne!

2 tanker om “Historien bak Gjertruds Venner

 1. Bjørn Tandberg

  Gratulerer med vel gjennomført seilas til Bergen!
  God bør heim, håper jeg!

  Mvh
  Bjørn Tandberg
  4550 FARSUND

  Svar
  1. admin Innleggsforfatter

   Takk for hilsen. Etter litt motortrøbbel er vi på vei mot nord.Skal gå i hele natt mot Måløy. Vil starte ferden over Stadt så snart som mulig da det er meldt økende vind.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *